Week 22


Op 26 mei 2013, in Blik op de week, door Ron

En ik geniet deze ochtend van een heerlijk bluesalbum van Aynsley Lister. Je zou je kunnen afvragen hoe ik nu weer op die artiest gekomen ben. Wel, ik heb mezelf die vraag zojuist ook gesteld en ik weet het niet meer. Geen idee, maar hij stond in mijn lijstje favorieten op YouTube en ik heb hem onlangs aangeschaft. Een heel relaxt laat-de-boeren-maar-dorsen-muziekje. Ik plak wel een filmpje onderaan dit stukje. Kun je ook eens meeluisteren van welke bluesmuziek die Meuldijk zo gecharmeerd is op de zondagochtend.

Laten we het over het weer maar niet hebben, behalve dan dat er één of andere psycholoog heeft gesteld dat dit soort weer goed is voor de sociale cohesie. Massaal mopperen schijnt bindend te werken. Schijnbaar deden we dat een jaar geleden ook eind mei toen er sprake was van een hittegolf. Ik heb niets gemerkt van een betere sociale cohesie. Jij ? Ik spreek alleen maar kinderen die aldoor teleurgesteld zijn dat het ene na het andere evenement in het water valt of afgelast wordt.

Ik heb een zeer drukke week achter de rug, maar kan nu al voorspellen dat de komende week een stuk rustiger verlopen zal, ondanks het feit dat het een politieke week is. De agenda van de raadsvergadering van donderdagavond is dermate spannend dat we hebben besloten geen fractieberaad te houden. Het is de moeite niet. Het zijn allemaal hamerstukken en een begrotingswijziging die heel logisch is omdat het een gevolg is van één van die hamerstukken. Ik schat dat die vergadering twintig minuten gaat duren, afhankelijk van de inhoud van de rondvraag.

De afgelopen ingelaste raadsvergadering had maar één punt. De inmiddels beroemde zoutwaterleiding naast de Zeelandbrug. Dat leek vage materie en dat is ambtelijk bewust zo gehouden, denk ik. Ik heb dan ook lang getwijfeld of ik voor of tegen zou stemmen. Duidelijkheid kwam er niet, althans, het werd niet benoemd. Met zijn allen draaien om de hete brij. Ik heb uiteindelijk voor gestemd, omdat er anders een flink prijskaartje aan vast zat voor de gemeente. En niemand maakte er een hard punt van hoe dat prijskaartje van ruim twee ton ons het die avond zo moeilijk maakte.

Ik had moeilijk kunnen doen, maar ik heb het niet gedaan. Volgens de burgemeester, het was immers zijn portefeuille, was het destijds laten aanleggen van die zoutwaterleiding een bevoegdheid van het college. Men spreekt hier over uitvoering. Dat is ook zo, maar dat betekent natuurlijk niet dat je overal maar je handtekening onder kan zetten. Zoals in dit geval, met een heel prijzig staartje. Ik denk dat ook het college door deze materie wellicht in de toekomst wat voorzichtiger zal zijn met enthousiaste ingevingen.

Dus mijn week wordt rustig. De maandag staat open qua bijzondere bijeenkomsten.
Dinsdagochtend heb ik een directieberaad, dinsdagmiddag draai ik de laatste les in het kader van het bolleboos-project en ‘s avonds loop ik even binnen in het dorpshuis van Kamperland om de plannen te bekijken voor het nieuwe winkelcentrum aldaar.
De woensdag staat ook open en op donderdag heb ik ‘s middags een overleg over de op stapel zijnde Fancy Fair. ‘s Avonds heb ik dus een heel korte raadsvergadering.

Op vrijdag gaan we met de raad op stap. Ik heb een ADV-tje op die dag, dus ik kan ook mee. We werken een heel programma af. ‘s Ochtends bezoeken we de bank voor Nederlandse gemeenten in Den Haag. Daar horen we wat meer over de rol van die bank. Tevens krijgen we er een lunch aangeboden. Daarna gaan we naar de Tweede kamer voor een bezoekje. Ik denk niet dat we er kopstukken gaan zien, want het is natuurlijk een vrijdagmiddag. Wel spreken we er even met de lobbyist voor Zeeland. Dat is een oud VVD-fractievoorzitter uit onze gemeenteraad en krijgen we een rondleiding van iemand die van oorsprong van Noord-Beveland komt. Schijnbaar gaat hij dat doen in dialect. Misschien is het dan maar goed dat er geen kopstukken rondlopen daar hè, want het boerenimago zal op die manier nog maar eens bevestigd worden. Daarna krijgen we nog wat ‘winkeltijd’ en we sluiten af in een Indonesisch restaurant. Nou, dat lijkt me al bij al een leuk dagje worden.

Wel een geinig weekje hè. Het spreekt voor zich dat ik op de dagen die ‘open’ staan genoeg te doen heb voor school. Ik ben stiekem al met de formatie bezig voor het volgend schooljaar en ik ben de schoolgids aan het herzien, zodat beide zaken klaar zijn om voor te leggen aan de medezeggenschapsraad.

Ik ga jullie ook een relaxt weekje wensen. Ik hoop dat je er net zoveel afwisseling in hebt zitten dan ik.
En wat het opa-worden betreft, dat zal deze week toch wel moeten gaan gebeuren hoor. We zitten nu al even over de uitgerekende datum.
Jawel, je hoort ervan.

En dan nu:

 

 

Week 21


Op 19 mei 2013, in Blik op de week, door Ron

Eerste Pinksterdag en het ziet er redelijk mooi uit buiten, dus ik denk dat ik dadelijk maar eens wat zon ga tappen, op welke manier dan ook. Op de achtergrond klinkt het album ‘1980’ van Sophie Hunger. Wellicht heb je daar nog nooit van gehoord. Ik tot voor kort ook niet, tot het moment dat ik in een film een mooie versie van ‘Le vent nous portera’ hoorde. Het bleek dat zij dit zong en het hele album beviel eigenlijk wel.

Ik was vandaag al vroeg uit bed, Hoewel ik de wetenschap had dat ik nog wat langer kon blijven liggen, ben ik er toch maar uitgegaan en heb me wat vermaakt met huishoudelijkheden. Als het goed is, ben ik nu weer wat bij. De droger draait en meer kan ik niet doen.
Er ligt nog wat strijkwerk en dat is jaren geleden dat ik dat heb gehad. Mijn overhemden zijn doorgaans van een soort stof dat je niet hoeft te strijken, maar aangezien ik weer wat ‘gewone’ overhemden ben gaan dragen, zit er ook wat strijkwerk aan. Jawel, ik ben een beetje retro de laatste tijd. Zo heb ik de stropdas de laatste weken weer eens in ere hersteld en vandaag dacht ik maar eens een overhemd aan te trekken met omslagmanchetten aan de mouwen. Ken je ze nog ? Ze zijn nog heel gangbaar hoor. Ik had nog een paar mooie manchetknopen liggen en die komen nu weer goed van pas.
Het zal me benieuwen welk commentaar dit gaat opleveren. En als ik straks een kostuum aantrek met een bijpassend giletje, ben ik weer helemaal het mannetje.

Vorige week was een week die je niet cadeau zou willen krijgen. Afgelopen donderdag had ik vier vergaderingen en dan moet het niet gekker worden. Gelukkig kan ik mijn hoofd er nog een beetje bijhouden, maar ik kan me voorstellen dat menigeen zijn of haar portie aan Fikkie geeft. Ik ben één vergadering vergeten, die was op maandagmiddag. Om de één of andere reden is die niet in mijn agenda beland. Ik hoop dat het me vergeven wordt.

De komende week wordt dus een kort weekje vanwege het feit dat het morgen tweede Pinksterdag is. Naar ik begrepen heb wordt het dan wat minder weer, zodat je vandaag je kans maar grijpen moet. Anders worden we nooit bruin hè ?

Op dinsdagmorgen hebben we gelijk een directie-overleg. Vermoedelijk gaat het nog steeds over de formatie. Dat is een heet hangijzer, elk jaar nog hoor, en het is van belang dat we daar op korte termijn uitsluitsel van krijgen, zodat iedereen weet waar hij of zij volgend schooljaar aan toe is.
Op dinsdagmiddag geef ik les aan onze Noord-Bevelandse bollebozen, de tweede les van een cyclus van drie. Ik heb een gastspreker uitgenodigd en we gaan op een kleine excursie. Aan het einde van de middag gaan we verder met de praktijkopdracht van de vorige keer. Het zijn erg leuke lessen, al zeg ik het zelf, maar er zit redelijk wat voorbereiding aan vast.
Na schooltijd ga ik naar Kloetinge voor een oudergesprek. Ik coach de locatieleidster aldaar en gesprekken voeren hoort daar ook bij.
Ik geloof dat ik ‘s avonds niets heb, hoop ik. Het is druk zat zo.

Op woensdagmiddag zit ik weer in Kloetinge. Dit keer om de jaarplanning te bekijken, de formatiemogelijkheden en allerlei andere zaken die belangrijk zijn om het schooljaar af te ronden en het nieuwe te kunnen starten. Ik heb het geluk dat ik dit soort zaken kan spiegelen aan mijn eigen school. Het zijn immers zaken die op elke school moeten gebeuren. Ik heb het er maar druk mee hè. Gelukkig worden mijn bemoeienissen wel gewaardeerd.

Op donderdag hoop ik op mijn eigen schooltje aan de slag te kunnen. Tenminste, ik heb de hele dag ervoor vrijgeroosterd. Ik moet alleen ‘s avonds opdraven bij een ingelaste raadsvergadering. Die gaat over de zoutwaterleiding ten behoeven van de aqua-cultuur naast de Zeelandbrug. Er moet subsidie aangevraagd worden voor de aanleg, maar hij is al aangelegd. Niet door de gemeente, maar door iemand anders die geen subsidie kan krijgen. Dat is geen eenvoudige materie, want wie is/ wordt nu precies de eigenaar ? De eigenaar zal uteindelijk voor de kosten op moeten draaien, wanneer niemand dat meer kan. Dus er zitten risico’s aan. Zo’n leidinkje kost niet niks, dan hebben we het over een half miljoen.
Genoeg onduidelijkheden om het punt tijdens de vorige vergadering van de agenda te halen en apart te agenderen voor een ingelaste vergadering.

Op de vrijdag staat de Noord-Bevelandse sportdag (weer) gepland. Die ging afgelopen vrijdag niet door vanwege het slechte weer en zo is er al heel wat in de soep gelopen vanwege dat ellendige weer van de laatste tijd. Maar goed, vrijdag wagen we het er opnieuw op. De Combo staat al een tijdje klaar, gewapend met een berg geluid. Nu maar hopen dat iedereen dat erin laat staan. Ja, en zo zat ik dus vorige week, op die drukke donderdag, tot midden in de nacht top veertig liedjes te rippen van YouTube. Ik heb wel wat cd’s, maar die zijn akelig gedateerd. Dus heb ik de nieuwste hitjes gezocht en die op twee schijfjes gebrand. Achteraf bleek dat voor niets, maar dat weet je niet van tevoren. Hopelijk heb ik er aanstaande vrijdag wat aan.

Nee, het wordt me veel gevraagd, maar ik ben nog steeds geen opa. Die dagen zijn geteld, geloof me, maar de baby zit lekker, denk ik. Ik weet trouwens niet of ik naar buiten zou komen met zulk pokkenweer hoor. Ik was er afgelopen week nog even en alles is onder controle. Geen bijzonderheden, maar ook geen baby dus. Je leest ervan als het zover is.

Dan ga ik nu een pak uit mijn kast trekken, met een giletje, en ga jullie een mooie werkweek wensen. Maak je niet druk en probeer tussendoor van de kleine dingen te genieten. Dat hoeft zoveel niet te zijn of zoals ze tegenwoordig in Zeeuws-Vlaanderen zeggen: ‘meermoetaniezijn’ naar een (kook)boekje van Ludo Haers.

Ik zal afsluiten met een stukje van Sophie Hunger, met haar was ik immers begonnen ..

 

 

Week 20


Op 12 mei 2013, in Blik op de week, door Ron

Zondag vandaag. Ik kijk met een scheef oog naar ‘Vrije Geluiden’, een programma van de VPRO. Persoonlijk vind ik dat een heerlijk programma voor de zondagochtend. Je hoort dan weer eens ‘andere’ muziek, die toch ook wel de moeite waard is. Leuk om te weten en te horen, maar aanschaffen zal ik het merendeel niet.

Of ik nog CD’s koop nu ik al mijn CD’s verkocht heb ? Nee, dat doe ik niet meer. Maar zoals jullie weten heb ik een hekel aan allerlei illegaal kopieerwerk, dat heeft met auteursrechten te maken, dus nu heb ik een webwinkel gevonden die redelijk wat digitaal materiaal heeft. Voor een relatief klein bedrag koop je daar een CD in een digitaal formaat en die zet ik dan op mijn huisserver of brand ik op schijf voor in de auto. Neem er maar eens een kijkje: 7Digital Nederland.
Ze hebben er niet alles, maar wel steeds meer.

Tijd om het vakantiegevoel een beetje te gaan bannen en me te gaan voorbereiden op de komende week. Het wordt een drukke week, want ook de politiek is deze week aan de beurt. Ik zal de agenda er eens op naslaan ..

Vanmiddag ben ik op pad omdat iemand mij belde en mij wilde spreken in verband met de werkgelegenheid in onze gemeente. Ik heb geen idee waarover dat gaat. Dat ga ik afwachten.
Dan zet ik ook gelijk de Combo bij de garage, zodat ik hem morgenochtend mee kan pikken wanneer ik er de Volvo parkeer. Die was daar vorige week al, maar er moesten onderdelen besteld worden, waaronder nieuwe banden. Weer nieuwe banden dus. Ongelooflijk. Ik doe gemiddeld vijftienduizend kilometer met een set banden. En geloof me, dat zijn niet de eerste de beste bandjes.
Dat euvel had ik ook bij de Saab cabrio en ik wijt het nu maar aan de onstabielere wegligging van dat soort grotere cabrio’s. Met het ontbreken van een dakconstructie zit er altijd beweging in het onderstel. Met kleinere cabrio’s heb je daar aanzienlijk minder last van. En nee, het is niet mijn rijstijl, want het zijn steeds de achterbanden.
Maar goed, heel vervelend, en ik wordt nu gedwongen om te rijden als een bejaarde, want de achterbanden zijn dusdanig vervormd dat de hele auto bij honderd kilometer of meer per uur, onprettig gaat trillen. Dat is, als het goed is, morgen weer opgelost.

De maandag is redelijk rustig. Er staat op de middag een vergadering gepland over de fancy-fair, waarvan ik wil gaan voorstellen om die een paar weekjes vooruit te schuiven. Er blijft erg weinig tijd over van nu naar de geplande datum en we moeten ons afvragen of we alles wel voor elkaar kunnen krijgen binnen de tijd die rest. Meer armslag lijkt me een goed idee.
‘s Avonds is er een vergadering van de ouderraad en ik ga proberen daarbij te zijn.

Op dinsdagmorgen zit ik in het bestuurskantoor voor een bespreking over de formatie voor het komend schooljaar. Ik hoop dat we spijkers met koppen slaan, zodat iedereen terug naar de scholen kan met een duidelijke boodschap, leuk of niet leuk, maar dan weet iedereen tenminste waar die aan toe is.
‘s Middags geef ik een les in het kader van het zogenaamde ‘bolleboosproject’, een pilot voor een leergang voor hoogbegaafde leerlingen van de openbare scholen in onze gemeente. Er zijn een drietal pilotlessen gepland, allen rondom hetzelfde onderwerp, waarbij elke les een middag beslaat. Een deel theorie, een stukje ontspanning en daarna een prakrijkopdracht naar aanleiding van het theoretische gedeelte. Er komen zo’n vijftien leerlingen naar onze school en ik ga ze wat wegwijs maken binnen het onderwerp ‘elektriciteit’. Jawel, dat lijkt me erg leuk om te doen.
Ik had op dat zelfde tijdstip ook nog een afspraak staan, maar die moet ik dan morgen niet vergeten af te zeggen.
‘s Avonds heb ik een fractieberaad over de agenda voor de komende raadsvergadering. Daarop staan wel een paar onderwerpen waarover afgestemd moet worden.

Op woensdagmiddag ga ik voor de BHV-herhaling ‘brand’. Het is dat het moet, dat het verplicht is, maar al die herhalingscursussen lijken erg op elkaar. En aldoor hetzelfde is saai, maar ik heb dat certificaat nodig. Dus ja, dat moet dan maar.
‘s Avonds ga ik naar Goes, richting het gemeentehuis aldaar, voor een bijeenkomst van het bestuurlijk platform ‘De Bevelanden’. Ik dacht dat het over bouwen en wonen in de toekomst ging. Geen idee verder, maar ik ben nog nooit in dat gemeentehuis geweest, dus dat is dan wel weer leuk.

Op donderdag staat er dan een raadsvergadering op de avond gepland, maar ik vermoed dat ik de verdere dag bezig ben met de administratie van de school, omdat dit er niet eerder van kan komen. Een kantoordag dus.

Net als voor de Meivakantie, zal ook de komende vrije ADV-vrijdag opgeslokt worden door school. In dit geval gebeurt dat in het kader van de Noord-Bevelandse sportdag in Kamperland. Dan bouw ik de Combo weer vol geluid, zodat we met zeshonderd watt over de sportvelden kunnen galmen. Dat is erg handig voor uitslagen en dergelijke, maar ook voor een moedgevend stukje muziek. Voorgaande jaren moest ik op allerlei manier terug naar school zien te komen, maar dit jaar blijf ik en zal ik assisteren waar dat gewenst is. Dat ik zelf niet in sportieve actie kom, zal iedereen toch wel duidelijk zijn, hoop ik. Die tijd heb ik gehad. Ik geloof dat ik niet eens meer over sportschoenen beschik. Als het weer een beetje meewerkt, wordt het vast een leuk en gezellig dagje.

Een redelijk volle week, maar goed te doen. Er zit ook wel een leuke afwisseling in en dat maakt zo’n week dan weer wat leuker dan de weken die gevuld zijn met allemaal dezelfde soort dagen. En de ervaring leert dat weken als deze omvliegen. We moeten overigens nog zes weken voor de Zomervakantie.

De Meivakantie was eigenlijk ook zo voorbij. Eerst met allerlei activiteiten in het kader van het koningshuis en later in het kader van de algehele netheid hier in huis. Ik ben flink aan het ruimen geweest en heb daarmee weer wat extra ruimte gemaakt voor zaken die steeds maar bleven rondslingeren, waaronder voor het grootste gedeelte kostuums.
Ik heb ook nog een toertje door het land gemaakt voor bezoekjes bij vriendinnen in Hoorn en Zaandam. Ondertussen heb ik de toerist uitgehangen in eigen land en dat is ook wel eens leuk. Zo is Hoorn een erg leuk plaatsje met een leuk museum en knusse kroegjes en ben ik in Zaandam een kijkje gaan nemen bij de Zaanse Schans. Of daar allemaal Japanners lopen met camera’s ? Yep, het is er vergeven van de Japanners met camera’s en ik vind het ook niet gek dat buitenlanders aan Nederlanders denken in termen als tulpen, klompen, kaas en molentjes, want zo wordt Holland onmiskenbaar geëtaleerd.

Maar goed, vanaf morgen weer aan de slag en dat is ook wel weer leuk.
Fijne werkweek gewenst en probeer niets te vergeten hè, want de Zomervakantie komt met rasse schreden dichterbij.