Muzikant


Op 27 juli 2014, in Muziek, door Ron

Ik had werkelijk geen idee waarover ik het vandaag eens met jullie over zou kunnen hebben. Er zijn tal van zaken waarover ik wel iets zou kunnen schrijven of er in ieder geval een mening over heb. Ja, ik weet het, mensen die me kennen zullen zich bedenken dat ik overal wel een mening over heb. Ik ga het nooit afleren, vrees ik.
Maar deze week vond ik het moeilijk kiezen ..

Over wat de diëtiste vertelde over dat je een dusdanige hoeveelheid boter op je brood moet smeren dat de structuur van je boterham nog zichtbaar blijft, dat dieetmargarine de beste is, maar halvarine niet veel onder doet. Dat je je vooral geen geld uit je zak moet laten kloppen door merken als Becel, maar dat je beter even het etiket leest van de goedkopere merken. Dat de discussie over verzadigde en onverzadigde vetten weer is opgelaaid, omdat men er in Amerika achter komt dat er nu wel erg veel mensen rondlopen met een overgewicht.

Over die vliegramp in de Oekraïne, waarbij een berg mensen zijn omgekomen en je stil werd van het aanzicht van alleen al die rampplek. Dat het niet te beseffen is dat mensen uit de lucht komen vallen en door daken vallen of op de speelplaats van een kindertehuis. Dat de mensen die er de baas spelen maar een eindje doen en onder invloed zichzelf een hele pief vinden. En dat Nederland en de rest van de wereld dat dan ook maar pikt, want we willen geen slachtoffers. Als Rusland nu zegt niets met die separatisten te maken te hebben, hoeft een militair ingrijpen niet zo’n hele toer te zijn. Ik kan daar wel wat kriegel van worden. Vooral wanneer je je bedenkt wat voor een leed er mensen is aangedaan.

Over dat sommige reclamespotjes wel erg gaan vervelen. Zoals die man van Specsavers die verklaart dat het personeel aldaar minimaal MBO heeft of die politie-achtervolging in een bergachtig landschap aan de kust met een auto en een helikopter en waarbij de politieagent gewoon in het Nederlands begint over een KIA Sportage. Hoe afgeknapt wil je het krijgen ? Of een tennisser die een tennisbal tijdens het oefenen aldoor uit het veld slaat, precies in een emmer op een pleintje in een dorp. Na twee slagen is die emmer helemaal vol ! Die reclame gaat uiteindelijk over een auto. Jongens, waar is de creativiteit gebleven ?
Je kunt over brillenzaken vinden wat je wilt maar de zin: ‘Hé, heb jij nu een nieuwe bril ?’, die van stoere mannen mietjes maakt, vind ik dan wel weer erg goed gevonden.

Gisteren zag ik een documentaire over Avicii, een Scandinavische DJ die op dit ogenblik erg populair is. Driehonderd optredens doet die jongeman per jaar en voor een overwegend uitzinnig publiek. Zelf houd ik niet zo van die muziek, een enkel nummer daargelaten, en ik vraag me dan ook af of dit soort muziekdraaiers, want dat zijn DJ’s in principe, muzikant zijn. Ze zijn waanzinnig goed met computerprogramma’s, het mixen van zaken, het afstemmen van verschillende muziekstukken, loops en rifjes, maar zijn ze daardoor ook muzikant ? Ik weet dat Tiesto of Armin van Buuren wel eens een eenvoudig stukje zelfgemaakte muziek toevoegen, maar deze jongen heb ik dat niet zien doen. Eigenlijk combineerde hij verschillende stukjes bestaande muziek, al dan niet uit een computerprogramma, tot een nieuwe compositie.

Joe Cocker heeft nog nooit een nummer zelf geschreven. Hij heeft altijd nummers gepakt van andere muzikanten en zette die naar zijn hand. Soms met het gevolg dat het een enorme hit werd. Een goede zanger en dus een goede muzikant. En ja, ook een kunstenaar, want er is sprake van een eigen creatie. Net als bij de DJ’s, die, weliswaar met bestaand materiaal, eigen creaties maken. Als DJ moet je muzikaal en creatief zijn. In mijn ogen ben je dan ook muzikant en kunstenaar.

Het is niet mijn manier van muziek maken, maar evengoed petje af voor dit soort muzikanten ..

 

 

 

Vroeger


Op 20 juli 2014, in Ooit, door Ron

‘Vroeger, toen à de pliesie nog op vèrrekus ree’. Ik hoorde die uitdrukking een paar weken geleden. Het zou in een naburig dorp een veel gebruikte uitdrukking zijn, in het geval dat mensen weer eens over vroeger begonnen. Toch, na even zoeken op het internet blijkt het een heel gangbare uitdrukking te zijn, die refereert aan het feit dat men vroeger in de stad dacht dat de politie op het platteland daadwerkelijk op varkens reed. In hoeverre dat gebaseerd is op feiten, dat weet ik natuurlijk niet, maar enige gekscherendheid lijkt me niet vreemd.

Deze week was ik even op bezoek bij mijn vader en, zoals wij wel vaker doen, praatten we wat over vroeger. In de trant van ‘Weet je nog’. En dan blijkt er in zo’n vijftig jaren tijd heel wat veranderd te zijn. Niet dat het nu zoveel slechter is, integendeel, maar een beetje bij de hand kind van vandaag gaat zich toch eens achter de oren krabben, wanneer je het vertelt uit welke tijd je komt.

Dat je uit een tijd komt waarin de klok nog niet verzet moest worden, klokken nog tikten, sloegen en opgewonden moesten worden. Evenals horloges, waarvan de moderne uitvoeringen zelfs lichtgevende wijzertjes hadden.
Een tijd dat televisies zeldzaam waren en moesten opwarmen voordat ze het deden, evenals de radio’s. Een tijd die voornamelijk in zwart-wit werd voorgesteld. Toen fotocamera’s rolletjes hadden en flitslampjes en dat je een paar dagen moest wachten op je zelfgemaakte foto’s.

Een tijd van zilveren guldens en rijksdaalders, al dan niet in de vorm van een biljet. Toen je voor één cent nog wat kopen kon en voor vijf cent een ijsje. Toen de limonade nog vol zat met koolzuur en felle kleurstoffen en verscheept werd in glazen flessen met porseleinen draaidoppen. Dat de melkboer gewoon aan de deur kwam met zijn paard en wagen en je je kannetje kon laten vullen. De tijd van het snoepje van de Gruyter en de man van Albert Heijn die boodschappen kwam brengen met een mand voorop de fiets.

Toen roken nog heel gewoon en stoer was en overal mocht, zelfs in de klas van school, waarin je in een hoek werd gezet wanneer je stout was of een tik op je vingers kreeg met een stok. Of een klap tegen je gezicht of aan je oren meegesleept werd en dat je ouders dat heel normaal vonden. Een tijd dat jongens naar een andere school gingen als meisjes en je ook eigenlijk niet wist waarom. En dat er twee keer per jaar een groene bus op het schoolplein kwam, waarvan iedereen de kriebels kreeg, omdat die van de schooltandarts was, waarvan je wist dat hij heel onvriendelijk tekeer kon gaan in je mond. Jawel, ook dat vonden je ouders heel gewoon.

Een tijd waarin lichaamshaar heel gewoon was of stoer of sexy en vrijen nog geen nare bijsmaak kon krijgen in verband met overdraagbare ziektes. Je nog mocht rijden op je brommer zonder helm op je hoofd. Toen de auto’s vleugels hadden en stuurversnelling en de nummerborden nog blauw waren met witte letters. Van veiligheidsgordels had men toen nog niet gehoord. Toen je nog gewoon kon betalen bij de buschauffeur, die vervolgens zelf een kaartje voor je draaide met een speciaal machientje.
Toen de boot nog voer van Perkpolder naar Kruiningen, van Terneuzen naar Hoedekenskerke of van Breskens naar Vlissingen

Een tijd dat de telefoon geen gemeengoed was en een draaischijf had. En dat de hoorn vast zat met een draad. Toen een grammofoon je plaatjes draaide op vijfenveertig toeren en de luxe uitvoeringen een wisselaar hadden.

Op straat kon je dus niet gebeld worden en moest je zelf maar een liedje zingen.

Tja, dat waren nog eens tijden …
Uit welke tijd ben jij ?

 

Vakantie


Op 13 juli 2014, in School, door Ron

Vakantie. Of toch niet of nog niet ? Mensen die hier al wat langer lezen weten dat voor mij de vakantie nog niet is aangebroken. De beide scholen zijn dicht in de zin van dat er geen kinderen zijn, maar werk ligt er nog wel. Een beetje schooldirecteur houdt van zijn zes weken zomervakantie vier weken over. De eerste en de laatste week moet je reserveren voor afronden en voorbereiden. Voordeel daarbij is wel dat je zelf kunt bepalen welke uren je werkt. Nadeel is echter dat er niets zo ongezellig is als een school zonder kinderen. De wetenschap dat het er zo levendig kan zijn op normale dagen, maakt het dat het er in de vakantie zo verschrikkelijk saai is. Maar goed, je kunt wel lekker doorwerken. Dat wel.

In Kloetinge is het louter en alleen afronden van wat administratieve en financiële zaken. Ook zal ik de koffiemachine eens flink onderhanden nemen. Dat doe ik traditiegetrouw op beide scholen. Dan gaat dat ding helemaal uit elkaar en wordt het eens flink schoongemaakt. Verder worden de vloeren geboend, maar dat is zo geregeld dat ik daar niet bij nodig ben. Dus de Kloetingse klus is vrij rap geklaard.

In Wissenkerke is het dit jaar een ander verhaal. Daar ga ik vanmiddag al even naartoe. Vanaf morgen gaan er allerlei verbouwingen plaatsvinden. De oude aluminium kozijnen gaan eruit en de oude radiatoren worden vervangen, evenals de verwarmingsbuizen. Alle klassen zijn daarop ingericht. De meubels zijn er zo opgesteld dat werkzaamheden kunnen plaatsvinden zonder dat de werkmannen zouden struikelen. In mijn kantoor is nog niet zoveel gedaan. Ook daar moet geklust worden, dus is het zaak dat ik wat ruimte maak. En omdat ik ook de nodige stoffigheid verwacht, is het misschien handig om stofgevoelige apparatuur veilig te stellen. Dat kan ik dus beter vanmiddag doen, de mannen gaan morgen al aan de slag. Het lijkt me verstandig dat ik ook in de loop van morgen even ga checken of alles gaat zoals men had gedacht.
Oh ja, men hoopt dat men voor het einde van de vakantie klaar is met het karwei. Dat hopen we dus allemaal hè.

Dus is het pas vrijdag wanneer ik een punt ga zetten achter schooljaar nummer vijfendertig. Het is me een schooljaar geweest, met tal van uitdagingen en een paar obstakeltjes. Die houd je altijd en wanneer je ze kunt ombuigen tot een uitdaging, dan geeft ook dat voldoening.
In mijn agenda is het na april veel rustiger geworden en dat ga ik zo proberen te houden. Dus niet meer werken van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, maar ook wat tijd nemen voor ontspanning. Ik zal me vooral bezig gaan houden met de twee scholen en voorlopig is dat genoeg. Nu ben ik druk bezig om mijn conditie op peil te krijgen, maar ik moet van ver komen, merk ik. Ik heb al op mijn falie gekregen van de specialist, omdat ik mijn aandoening teveel onderschat door veel teveel te werken. Meer dan voorgeschreven staat.
Maar goed, het werk op beide scholen heeft er niets van te lijden gehad. Jammer genoeg heb ik wel wat avondactiviteiten moet afzeggen. Die zijn niet alleen voor de leerlingen leuk, maar voor het hele schoolteam. Ik heb het niet weten te redden, ik ben ‘s avonds vaak helemaal op.

Ik luister weer naar mijn stereootje, dat vorige week binnengekomen was na reparatie. Alles doet het weer en ik ben er blij mee. Goede kwaliteit hoor je er toch aan af hoor ! Buiten doet eigenlijk niets mij denken aan een zonnige vakantie. Er is al heel wat regen gevallen en af en toe donderde het flink. Laten we hopen voor de toeristen, maar ook voor onszelf (ook niet onbelangrijk) dat het snel opknapt. Met een zonnetje erbij is vakantie vieren gewoon een stuk leuker.

Gisteren was mijn zoon jarig. Dertig werd hij. Natuurlijk had ik hem gevraagd wat hij als cadeau wilde. Bij zo’n mooi jaartal mocht het wel iets duurder zijn, had ik hem gezegd. Wil hij ineens een Apple I-Mac. Ik had hem gevraagd of hij wel wist hoe duur zo’n ding is en dat je voor zoveel geld veel mooiere en geavanceerdere apparaten kunt hebben. Ik heb hem van alles toegestuurd. Op de manier van ‘Heb je dat gezien?’ en ‘Is dit niet mooier ?’ of ‘Hier zit een touchscreen op, leuk voor de kleine’. Maar nee, hij moest en zou een Apple. Nou ja, hij is jarig, niet ik, dus heeft er hier in huis een week lang een Apple gestaan (niet lachen). Ik heb hem lekker in de doos gelaten.
Hij was er super blij mee en dat telt. Smaken verschillen nu eenmaal ..

 

 

Racisme


Op 6 juli 2014, in Algemeen, door Ron

Wie heeft er niet eentje gelezen, een stripboek van de avonturen van Kuifje, waarin hij de wereld in trekt, zoals hier, in Afrika. Op het plaatje zie je dat Kuifje zich laat dragen door inboorlingen. Ik heb er altijd overheen gelezen. Jullie ? En ik heb me al helemaal niet afgevraagd of dat nu racistisch was of niet. Ook in de strips van Suske en Wiske komen er allochtonen voor, die op een bepaalde manier worden afgeschilderd.
Of wat dacht je van de neger Baba in het kraaiennest in de strips van Asterix en Obelix. Hij is echt een domoor en heel stereotiep neergezet met zijn dikke rode lippen en zijn spraakgebrek.

Geef toe, een tikkeltje racistisch is dat wel. Tenminste, het zou in ieder geval zo uitgelegd kunnen worden. Zelf vind ik het heel vermakelijk en zou kinderen er dan ook niet van weerhouden die boeken te lezen. Eerlijk gezegd geloof ik ook niet dat mensen van Afrikaanse afkomst hier een probleem van maken of de link gaan leggen naar slavernij.
Tenzij je niets anders te doen hebt natuurlijk en die mensen zijn er.

Zo wordt er voor de zoveelste keer gepoogd om de poten vanonder ons Sinterklaasfeest te zagen onder de noemer van racisme en slavernij. Ik heb daar al eens meer een stukje over geschreven, waarin ik nog eens benadruk dat kinderen, waarvoor het feest bedoeld is, die link helemaal niet leggen en zich maar al te graag de rol van Zwarte Piet aanmeten. Maar nu is er een VN-werkgroep die bepaald heeft dat dit feest berust op racistische uitgangspunten die hun oorsprong hebben in het slavernijverleden van Nederland. Het feest voedt racisme en intolerantie en men concludeert dat daarmee de traditie achterhaald is. Verder wordt Nederland onwetendheid verweten waar het gaat om de kennis van haar eigen geschiedenis. De VN-werkgroep adviseert dat het feest beter kan worden afgeschaft.

Dat zijn nogal krasse uitspraken van die professor uit Jamaica.

Misschien heb jij dat ook wel. Ergens begrijp ik het wel en ergens begrijp ik het ook weer niet en dat heeft alles te maken met het feit dat mensen de huidige normen en waarden gaan uitrollen over de geschiedenis. Wat de Spanjaarden deden in Zuid-Amerkia is ook niet goed te praten en misschien moesten ze al dat goud wat er geroofd werd wel teruggeven. Wat de Belgen in Congo hebben uitgevreten kan ook niet door de beugel, lees er de boeken van Jef Geeraerts maar op na. Daar draait je maag ook van om. En zo zou je, gewapend met de huidige normen en waarden, de geschiedenis wel in kunnen blijven duiken en je aldoor kunnen verbazen over het feit dat dat toen allemaal kon. Kinderen willen ook graag piraat zijn, maar als je bekijkt wat voor lui dat waren die de Straat van Gibraltar destijds onveilig maakten, zou je het hen maar beter af kunnen raden.

Als er in mijn ogen één land is in de wereld waar het nog niet zo verkeerd gesteld is met racisme en intolerantie, dan is dat toch wel Nederland. Tolerant op het gebied van geaardheid, geslacht, godsdienst of afkomst. Op enkele excessen na, leeft het hier over het algemeen vredig naast elkaar. Natuurlijk kan het beter, maar vergeleken met de rest van de wereld kunnen we een voorbeeld zijn. Er is zelfs een tijd geweest dat er bij sollicitaties, bij gelijkheid in geschiktheid, de voorkeur gegeven moest worden aan mensen van bepaalde minderheden, waaronder allochtonen.

En nu moeten we ons Sinterklaasfeest maar beter afschaffen.
Het einde is werkelijk zoek …