Spotify


Op 30 april 2017, in Muziek, door Ron

SpotifyOoit heb ik wel eens een gratis account aangemaakt bij Spotify, de muziekstreamingdienst, die nu ongeveer tien jaar bestaat en redelijk populair is. Maar dat beviel slecht. Je kreeg niet alleen reclame op de meest ongelegen momenten, maar ik meende dat de hoeveelheid spam op het mailadres waarmee ik inlogde ernstig was toegenomen. Ik heb er verder weinig mee gedaan. Ik had een berichtje gestuurd om mijn account op te heffen, maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord.

Ik heb eigenlijk mijn eigen Spotify. De meeste muziek die ik mooi vind heb ik in huis en kan daarmee ook allerlei afspeellijsten maken voor verschillende gelegenheden of stemmingen en de noodzaak om die te delen met anderen zag ik zo een-twee-drie niet.

Toen ik vorig jaar overgestapt ben van kabeltelevisie naar televisie van KPN, zat er in dat abonnement een gratis Spotify premium abonnement. Ook daar heb ik verder niets mee gedaan, want ik zou daarvoor een code krijgen, maar die heb ik nooit gekregen en zo belangrijk vond ik dat nu ook weer niet. Totdat ik vlak voor de Meivakantie een berichtje kreeg van KPN dat ze destijds verzuimd hadden de code te verstrekken aan een groot aantal abonnees en dientengevolge de bewuste code zowel per mail als per papieren post bij mij binnenkwam. Ik kende de voordelen van een premium-abonnement inmiddels wel: geen reclame en een hoge kwaliteit muziek, zelfs offline.

Vorig weekend ben ik er eens ingestapt, in de wereld die Spotify heet en heb me werkelijk verbaasd over wat er al niet te vinden is. Ontzettend veel ! Nieuwe releases, maar ook heel veel oude nummers, die ik ooit op elpee had of op cassette of op een tape. Nummers waar ik groot mee geworden was of waarmee bepaalde herinneringen weer boven kwamen drijven. Een uurtje luisteren is niets. Wat een fijn tijdverdrijf is dat.

Met een groot deel van de abonnementsgelden worden de auteursrechten betaald. Daarnaast kun je beschikken over mobiele apps, overigens geen Windows-apps, of een desktop-versie. Maar goed, overal waar je kunt inloggen op internet, kun je beschikken over je account. Voorlopig heb ik een android-app op mijn telefoon geïnstalleerd en gebruik ik de desktop-versie. Al ging dat niet vanzelf. Die versie gaat automatisch op zoek naar muziek op je computer en in je netwerk, zodat je die muziek ook kunt opnemen in je favoriete afspeellijst. Maar mijn muziekbibliotheek is dermate groot, dat het programma een eeuwigheid doet over het indexeren van alle muziek. Het heeft even geduurd voordat ik daar achter was en had het programma eigenlijk alweer verwijderd. Door de optie direct na installatie uit te zetten, werk het programma echter prima en kun je je afspeellijsten gaan maken, maar ook die van anderen beluisteren of die van Spotify zelf.

Niet alles is er te vinden, daar ben ik inmiddels wel achter. Ook zit er veel ge-remastered materiaal tussen. Maar als je goed zoekt, vind je ook de originele nummers van toen. En het mooie is dat je van een bepaalde artiest ook vergelijkbare artiesten kunt opvragen en dat brengt je weer een nieuwe wereld aan muziek, die het waard is om te beluisteren.

Ik heb het abonnement nu gratis bij mij televisie-abo en ik weet niet of ik dat tientje in de maand ervoor over zou hebben. Wellicht wanneer ik zelf geen muziek in huis zou hebben. Maar als je het thuis zo weet te regelen dat de muziek ook afgespeeld kan worden over een hoogwaardige installatie, zoals bijvoorbeeld SONOS, dan zou het een heel goede vervanging kunnen zijn voor alles wat je in huis hebt.
Ik ben daarvan nog niet overtuigd, maar dat komt misschien nog wel.
Vooralsnog ben ik dik tevreden met Spotify.

 

2 reacties op Spotify

  1. Ruud zegt:

    Hoi Ron,
    zoek De Vliering eens op. Wij zijn ook te vinden op Spotify.

  2. Ron zegt:

    Ja, dat heb ik gezien. Best wel wat luisteraars per maand Ruud.
    Geef je een seintje wanneer jullie in Zeeland komen spelen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>