Het dak kan er weer af


Op 28 mei 2017, in Dagelijkse beslommeringen, door Ron

Saab_93_cabrioEigenlijk ging ik een afspraak maken voor een grote beurt voor mijn Saab en eigenlijk was ik mijn huidige Saab nog niet echt beu, maar gezien het weer en de bijzonder sportieve en fraaie uitstraling van het laatste model Saab-cabrio met een smetteloos witte buitenkant en een comfortabele zwart lederen binnenkant, heb ik tegen alle verwachtingen in mijn Saab ingeruild voor deze cabrio. Nou ja, ingeruild eigenlijk niet, het was min of meer ruilen, omdat de waardes van de auto’s niet zover uiteen liepen.

Hoewel ik zo eens in de drie jaar van auto verander, gebeurt het nu iets eerder. Enerzijds blijft cabrio-rijden trekken (begin er niet aan), anderzijds is mijn huidige Saab wat saai. Jawel, het ding zit vol toeters en bellen, alle luxe aan boord, maar heeft toch wel de uitstraling van een bejaarde directiebak. Daarbij komt dat ik lang niet alle toeters en bellen gebruik. Van de stuurbediening gebruik ik alleen de cruise-control, de audio bedien ik gewoon door aan de knoppen te draaien, dat ben ik nu eenmaal zo gewend. Hoewel er veel stemgestuurde functies in de auto zijn, gebruik ik ze niet, want het blijft raar om tegen je eigen auto te praten. Ik bel verder nooit zelf onderweg, ik word gebeld. Beantwoorden gaat automatisch en beëindigen ook. Verder is de huidige Saab lekker groot en best wel zuinig. De auto heeft echter één groot nadeel en dat vermoedde ik al toen ik de auto twee jaar geleden kocht. Het beige stoffen interieur is erg besmettelijk. Toch zeker wanneer je, net als ik, vaak in zwart gekleed bent. Het professioneel reinigen van de bestuurdersstoel was dan ook een vast item bij elke onderhoudsbeurt.

En afgelopen week zei ik nog tegen een collega, toen we wegreden vanaf een oververhit parkeerterrein bij de BHV-specialist, dat het toch wel jammer was dat ik geen cabrio meer had. Dat is met die warme dagen toch wel ideaal. En dan is het heel toevallig dat je twee dagen later de kans krijgt om er eentje te kopen en nog wel een bijzonder mooi exemplaar met een zuinige dieselmotor.

Verder heeft de cabrio geen poespas, gewoon straight en eenvoudig, maar ik kijk nu al uit naar de rustgevende ritjes door de polder, door bosgebied, waarbij je alles rondom je hoort en ruikt. De wind door je haren, die tegelijkertijd ook je hoofd lijkt leeg te blazen na een druk dagje werken. Jawel, dat heb ik wel een beetje gemist. Het extra onderhoud dat je hebt aan een stoffen kap, neem ik graag voor lief, evenals de zeer geringe kofferbakruimte. En alleen een goede handsfree om gebeld te worden volstaat. Geen harde schijf voor de muziek, maar weer terug naar de gebrande cd’s en navigeren op de telefoon. Maar goed, dat doe ik nu ook al, want de navigatie van de Saab wordt niet meer ge-update en je staat versteld van wat er sinds tweeduizend elf aan wegen veranderd is.

Zo boeten we iets aan luxe in, maar staat er een berg extra rijplezier tegenover.

 

Een reactie op Het dak kan er weer af

  1. Ellen zegt:

    Mooie auto hoor, veel rij plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>