N255


Op 9 juli 2017, in Dagelijkse beslommeringen, door Ron

n255Het is eigenlijk de enige ‘serieuze’ weg op Noord-Beveland, de N255 of Oost-Westweg. En zoals de naam al doet vermoeden loopt de weg van oost naar west of, zoals je wilt, van west naar oost. Volgens Wegenwiki is het een tweestrooks stroomweg met een maximum snelheid van honderd kilometer per uur, waar inhalen niet is toegestaan.

Dat veel Noord-Bevelanders gebruik maken van deze weg behoeft geen uitleg; het is zowat de enige weg om van het eiland af te komen. Ik gebruik deze weg dagelijks, soms vier keer per dag, wanneer ik ‘s avonds nog moet werken. En dan gaat het een beetje je eigenweg worden. Ik weet niet hoe andere bewoners dat ervaren, maar het is een beetje onze weg. Je kent er elk hobbeltje en elke bocht, hoewel er van beide niet zoveel zijn, want die Oost-Westweg ligt er eigenlijk altijd strak bij. Ik vind het een mooie weg, die heel relaxt rijdt.

Een stroomweg is het echter niet, want bij Wissenkerke moet je toch even in de remmen voor een rotonde, maar dat is eigenlijk het enige oponthoud dat je tegenkomt. We hebben ook borden voor overstekend wild. En ja, dat is geen loze waarschuwing. In de ruim vijfendertig jaar dat ik de weg gebruik, heeft er al menig automobilist een dier aangereden. Zelf heb ik een aantal keren dieren gezien, maar nooit midden op de weg. Dus het blijft echt uitkijken geblazen wanneer je langs het bos rijdt.

Ik denk dat ze zo’n anderhalve maand geleden begonnen zijn met het plaatsen van gele borden. En ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar bij mij duurt het altijd even voordat ik besef wat er op die borden staat. Pas wanneer ik er een aantal keren voorbij gereden ben, wordt het duidelijk. De Oost-westweg krijgt een nieuw jasje en dat gaan ze tussen die en die datum ‘s avonds en ‘s nachts doen. Dit gebeurt wel meer en ik hield al redelijk rekening met wat hinder door omrijden.
Maar ik moet eerlijk zeggen, dat ik er bar weinig van gemerkt heb. Ik moest op drie avonden omrijden. maar overdag kon je gewoon gebruik maken van de weg. Dan kon je niet overal volle bak, maar veel oponthoud was het zeker niet. En het leuke was, dat je elke dag het wegdek zag veranderen. Oude dek eraf, eerste laag erop, nieuwe toplaag, verfstrepen en als laatste een mooie groene strook in het midden. En dat herhaalde zich een aantal keren.

Als een weg blij kon zijn, dan was het wel onze Oost-westweg. Ze ligt er weer mooi te zijn, met diepzwart, helder wit en frisgroen. Kan ze er weer jaren tegen, want, zo las ik ergens op internet, per dag gaan er tussen de acht- en negenduizend voertuigen overheen. Dat is meer dan het totaal aantal inwoners van onze gemeente.

Maak jij ook gebruik van onze Oost-westweg ?
Veel plezier ermee en geniet ervan !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>