Adriaen Coorte


Op 23 juli 2017, in Kunst en cultuur, door Ron

vanitasIk had het laatst op Twitter met iemand over Adriaen Coorte. De dame had er nog nooit van gehoord en ik tot voor kort ook niet, totdat ik een maandje of twee geleden wat sites bezocht over kunst en stillevens in het bijzonder.
Ik kan soms erg geboeid raken door schilderijen. Meestal iets surrealistisch of magisch realistisch, maar ook zeer gedetailleerde stillevens trekken mijn aandacht.
Ik heb er hier in huis zelfs een aantal aan de muur hangen. Weliswaar geen Coortes, maar tafereeltjes die mij op de één of andere manier boeien.

Wie was die Adriaen Coorte eigenlijk. Dat ik er, en jij waarschijnlijk ook, nog nooit van gehoord had is niet zo bijzonder. Tot half twintigste eeuw had bijna niemand er iets van gehoord of gezien, terwijl de man half zeventiende eeuw geboren is. Zo’n zestig jaar geleden is de man door de directeur van het museum in Dordrecht ‘herontdekt’. Nu hangt zijn werk overal en geniet de man bekendheid. Het Zeeuws museum heeft ternauwernood nog een schilderij van hem kunnen aankopen, dat jaren hing in het burgerweeshuis van Zierikzee. Een zogenaamde vanitas (zie inzet).

Vanitas is een veel gebruikte term in de schilderkunst en heeft te maken met de symboliek van geschilderde objecten. Schedels, gedoofde kaarsen, omgevallen wijnglazen, verwelkte bloemen of verstofte boeken stonden vaak symbool voor de vergankelijkheid van het aardse leven. Leuk om te weten, maar ik kan met name gefascineerd raken door de nauwkeurigheid waarmee de dingen geschilderd zijn en de compositie van het tafereel.

Maar Adriaen Coorte, onthoudt die naam, een Zeeuws kunstenaar. Geboren in IJzendijke en overleden in Middelburg of Vlissingen, daar is men niet zeker van. Heeft gewerkt in Amsterdam en heeft daar waarschijnlijk het vak geleerd en inspiratie opgedaan bij Melchior d’Hondecoeter (overigens een geinige naam voor iemand die voornamelijk dieren schilderde). Coorte schilderde geen dieren, maar hield het vooral bij schelpen, aardbeien, perziken, bessen en ander fruit. Een zeer geliefd onderwerp van de schilder was de asperge:

asperges

Na wat zoeken op internet kom ik erachter dat het geboortehuis van Coorte er nog staat. Markt 3 in IJzendijke. Ik ga op dat marktje af en toe wel eens een frietje eten op een bankje. Ik weet zeker dat ik vanaf nu met andere ogen naar dat huis zal kijken. Coorte is er alleen maar opgegroeid. Na het overlijden van zijn vader is zijn moeder met de kinderen naar de Gortstraat in Middelburg verhuisd. Petronella, zo heette de moeder, ging daar in het tuinhuisje van de woning van haar vader wonen.

Ik sluit af met een fotootje van dat huis in IJzendijke.

markt3

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>