Jongens


Op 30 juli 2017, in Algemeen, door Ron

sire_jongens‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn ?’ is de titel van de nieuwe campagne van SIRE. Ik zag hem vorige week voorbij komen op televisie.
De campagne richt zich er voornamelijk op dat jongens zich anders ontwikkelen dan meisjes, maar daar onvoldoende de ruimte voor krijgen, omdat ‘jongensgedrag’ vaak wat (te) wild is en minder wordt gewaardeerd door de omgeving.
Jongens zouden zich beter ontwikkelen door veel te bewegen, door te experimenteren, te ontdekken of door bepaalde risico’s te nemen.

En ik moet je eerlijk bekennen dat het me wel even liet nadenken. Over mijn eigen jeugd, over de opvoeding die ik mijn eigen zoon heb gegeven en natuurlijk de jongens op school.

In mijn jeugd was ik veel op straat te vinden, omdat ik binnen niet zoveel had. Een straatjochie met straatvriendjes, waaronder goede en slechteriken. Daar kom je vanzelf wel achter. In mijn tijd was er trouwens nog niet zoveel om je binnen mee bezig te houden, dus je zocht je heil al gauw buiten. Mijn vader was vaak te druk met werken en mijn moeder vond al die levendigheid in huis geen geweldig plan. De kans op rottigheid was voor mij binnen eigenlijk groter dan buiten. Mijn broer was wat serieuzer en mijn zus was een echt meisje, zoals in het rolpatroon waarmee ik groot geworden ben. Ik hoefde niet gek te doen voordat ik bonje kreeg met iemand in huis. Met het hele gezin in één autootje was destijds dan ook een regelrechte ramp.
Ik zocht dus zelf de ruimte op om ‘jongen’ te zijn..

Mijn eigen zoon heb ik ook best vrij gelaten in bepaalde opzichten. Lekker veel naar buiten en als je daar niets te doen hebt, kom je gewoon naar binnen, maar moeten hoef je niets. Ik ben zelden boos geweest op mijn zoon, ook niet in zijn puberteit.  En ik denk omdat dat kwam dat ik niet vaak ergens een probleem van maakte. Toch bespraken we een berg, maar meer als maatjes. Ik weet nog dat ze van het voortgezet onderwijs belden met de mededeling dat het echt niet goed ging. Ik vond het echter niet mijn taak om mijn zoon ervan te overtuigen dat de lessen boeiend waren. Dat heb ik herhaald op de rapportbespreking. Ik wil er zijn voor mijn zoon wanneer hij het moeilijk heeft, op welke manier dan ook, maar als hij met tegenzin naar school gaat, dan is dat toch echt niet mijn probleem.
Maar mijn zoon heeft wel ruimte genoeg gekregen om zich te ontwikkelen, denk ik.

En om nu te zeggen dat jongens op dit moment anders zijn dan anders, zoals in de SIRE-campagne gesteld wordt, dat gaat me wat te ver. Jawel, ik denk dat wanneer ‘men’ een kind veel op straat ziet, men daar wel een mening over heeft. Maar dat kan wat mij betreft ook een meisje zijn. Ik zie dat verschil niet zo, ook niet in de manier van ontwikkelen. Het ene kind ontwikkelt zich nu eenmaal anders dan het andere. Dat je als kind minder ruimte krijgt, dat denk ik wel, maar vergeet daarbij niet dat de maatschappij ook is veranderd. Van mij had de titel: ‘Laat jij jouw kind genoeg kind zijn ?’ een betere keuze geweest.
Ik ben van mening dat kinderen vandaag de dag te weinig vrije ruimte krijgen en dat er teveel geregeld is. De maatschappij is immers meer geregeld dan voorheen, veel mensen verwachten ook dat kinderen een geregeld bestaan moeten hebben en ik zie dat er steeds meer mensen zijn die niet zoveel met kinderen hebben.

Verder, en dat zien we in het onderwijs natuurlijk als geen ander, zijn de man-vrouw verhoudingen wat zoek en heb je als kind wel erg vaak met vrouwen te maken. Vaak krijg je les van een juf, doorgaans een uurtje of vijf per dag, zie je bij de opvang vaak een juf of bij de vereniging en als je een beetje pech hebt ben je een kind van gescheiden ouders, dat negen van de tien keer bij hun moeder gaat wonen. En als je veel pech hebt wordt je dan ook nog eens betrokken bij alle volwassen problemen die daarmee gepaard gaan.

Maar goed, ik denk dus dat het niet zo zeer gaat om de manier waarop je je als kind ontwikkelt, maar om de ruimte die je krijgt om je te ontwikkelen. De rol van de ouder hierin is, overigens net als vroeger, erg groot.
Of je nu een jongen bent of een meisje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>