Groen I


Op 6 augustus 2017, in Dagelijkse beslommeringen, door Ron

groenIk denk dat het een maand of twee geleden is toen er bij mij in de brievenbus een foldertje zat van de gemeente Noord-Beveland. De strekking was dat mensen die binnen een beschermd dorpsgezicht wonen in aanmerking komen voor subsidie wanneer ze besluiten hun woning op te knappen of te onderhouden.

En het vreemde is dat je je eigenlijk wel een beetje aangesproken voelt. Jawel, de staat van onderhoud kan beter en het wordt hoog tijd daar wat aan te doen. Dat was ik eigenlijk al van plan en subsidie hoef ik daar niet voor. Ik heb geen zin om in de weer te gaan met bonnetjes, plannen of foto’s. Als ik aan de slag ga, dan doe ik dat op mijn manier. Lekker relaxt en planloos.

Kortom, ik ben al een week bezig aan de voorzijde van het huis. Voornamelijk met schuren, plamuren en opruimen van zooi. Tussen de buien door, want het weer heeft geeft zin om mee te doen, lijkt het. De staat van de kozijntjes is nog net te doen. Ze zijn te restaureren, maar of ze het tien jaar gaan houden, dat weet ik niet. Als het kan, probeer ik het plaatsen van kunststof kozijnen zo lang mogelijk uit te stellen. Ik vind dat niet mooi.

De muur is gedaan met een staalborstel, lekker stoffig. Hier en daar was bijwerken noodzakelijk. Met dank aan Beamix, Knauf en Albastine is het weer heel geworden. De goot is kapot, zag ik. Dankzij de buurman die zich ooit eens verstapte toen hij zijn dak op ging, maar zei dat hij het gerepareerd had. Niet dus. Er zal een nieuwe goot geplaatst moeten worden. Dat gaat goed in je eentje, maar voor dat kleine dakkapelletje zal ik de hulp van mijn zoon in moeten roepen, denk ik. Dat is wat hoger en ingewikkelder.
Als laatste ga ik mijn deur restaureren, want ook daar gaat geen kunststof in, nog niet. Ik ben dus nog even bezig en ik heb er geen kijk op of dat allemaal in deze vakantie gaat lukken.

En dan gaat het over kleur. Ik hoef niet te overleggen met iemand, dat is makkelijk en al schurende kom je een leuke geschiedenis aan kleuren tegen. Grijs met bordeaux-rood  of blauw met room-wit. Ik vond dat mooie combi’s en het lag een beetje voor de hand dat het zo’n zelfde combinatie ging worden, totdat ik op een dag met een bakkie in de tuin zat. Eigenlijk is dat groen met al haar nuances best mooi en aangezien je bij elke bouwmarkt nu je eigen kleuren kan laten mengen, heb ik nu drie kleurtjes groen klaarstaan. De muurverf op waterbasis, maar de andere verf toch zeker op terpentinebasis. Lakverf op waterbasis is wellicht milieuvriendelijk, maar is niet duurzaam.

Ik heb geen idee of het mooi gaat worden. Je ziet het ook niet zoveel. Maar ik denk dat het niet lelijk kan zijn, wel een tikkie vreemd. Een paar mooie potten voor de gevel met planten moet een beetje tuingevoel geven aan de voorkant. In mijn hoofd zie ik het al een beetje voor me, maar mocht de praktijk erg tegenvallen, dan zijn een paar potten verf zo gekocht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>