Groen II


Op 13 augustus 2017, in Dagelijkse beslommeringen, door Ron

groen2Als je een beetje opzien wil baren of om aanspraak verlegen zit, dan moet je je huis maar eens groen gaan schilderen, mensen, want je krijgt geheid commentaar. Een aantal mensen vonden het ‘apart’. Nou, dan weet je al genoeg. De buurvrouw van twee huizen verderop vroeg zich af of de grondverf van tegenwoordig groen was. Nee buurvrouw, die kleur gaat het worden. Een andere buurvrouw vond de combinatie met het wit best mooi. Nee buurvrouw, dat is de grondverf.
Sommige fietsers, en ze rijden hier met bosjes voorbij, want hier zit een fietsknooppunt, proesten nog net niet en zeggen glimlachend gedag. Even later hoor je dan: ‘Groen !’ of ‘Grün !” En als ik mensen dan vertel dat ik me heb laten inspireren door de tuin, dan zie je dat ze met moeite de hand naar beneden houden om niet tegen het hoofd te gaan tikken met de vinger.
Het zal mij verder een worst wezen, ik vind het mooi en geloof me, als het af is, is het een plaatje.

Op de inzet zie je de combinatie van groen die ik gebruik. Je kunt tegenwoordig de meest fraaie kleuren laten mengen bij de bouwshop met namen als ‘Schaduw’, ‘Steen’ of ‘Nacht’. De gevel is schaduwgroen, hert paaltje is nachtgroen en de buis is steengroen (olijfkleurig). De ouderwetse spatstrook onderaan heb ik zelf gemengd en is heel erg donkergroen, bijna zwart. Een regenpijp, die wat verderop van boven naar beneden loopt, heb ik grijs gedaan en tegen die groene muur krijgt dat grijs ook iets groens. Best mooi.

Voorlopig zit het werk er nog niet op, maar ik hoop de onder-voorgevel klaar te krijgen en als het meezit een nieuwe goot te hangen. En zoals gedacht zijn de kozijntjes een eind op, dus is het schilderen en restaureren. Ik vind dat best leuk werk, maar het houdt nogal op door al dat schuren en plamuren. Vroeger had ik overal gewoon overheen geschilderd, maar nu, het zal de leeftijd zijn, denk ik, wil ik het wat degelijker en nauwkeuriger.

En omdat ik niet zo vaak schilder, loop ik nog al eens tegen dingen aan waarvan ik denk: ‘Moet dat nou ?’ Zoals een goed uitgespoelde kwast met terpentine, die dan bij een volgende klus toch nog oude verfkleur laat zien. Eigenlijk zou je bij elke pot een toegewezen kwast moeten houden. Oh ja, plak een vers geschilderde muur niet af met afplakband; je trekt de hele zooi eraf bij het verwijderen. Schuur geen grondverf die nog net niet droog is en denk nooit dat iets in één keer dekt. En een bordje ‘NAT’ is geen overbodige luxe wanneer de postbode gewoontegetrouw zijn fiets tegen je buis parkeert.

Maar het allervervelendst zijn toch wel de vliegen. Die zijn er een heleboel, want de luizenplak uit de bomen lijken ze heerlijk te vinden. En een keertje zo’n vlieg op je arm of je hoofd tijdens het schilderen is nog te doen, maar om de haverklap is echt vervelend. Je wuift die beesten ook niet zomaar weg, want je staat met een kwast in je hand op een trapje. En steeds maar letten op de deur. Dat die niet open blijft staan. Anders heb je de hele handel binnen. En wie dacht dat muggen alleen maar ‘s nachts prikken, die heeft het toch echt mis. Ook tijdens het schilderen zoeken ze een gelegenheid om even bij te tanken. Om het even welk uur.

Verder beleef ik er een berg plezier aan hoor. Zomaar een beetje in de weer zijn met verf en spul is heerlijk. Je hoeft namelijk alleen maar aan dat te denken, dus je hoofd wordt lekker leeg. En doordat ik tussendoor ook al schilder (wat echt niet slim is), zie je het ‘worden’. En in gedachten etaleer ik al mooie potten met planten voor die aparte gevel van me. Dat zal het af moeten maken.

Slakken vinden het ook mooi. Die heb ik er al een paar van de muur moeten halen. Die zijn een beetje in de war, denk ik. Zoveel groen is te mooi om waar te zijn. Ook voor een slak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>