Water


Op 20 augustus 2017, in Dagelijkse beslommeringen, door Ron

WaterLaten we het vandaag maar eens over water hebben en dan niet over al dat water dat de afgelopen tijd naar beneden is komen vallen en mijn schilderwerk danig in de war bracht, maar over het leidingwater. Ik probeer al een tijdje zuinig aan te doen met water. Een beetje spaarzaamheid is immers beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Anderhalve maand geleden moest ik mijn watermeterstand doorgeven. Een akelig werkje in een donker vochtig kruipgat. Niet mijn favoriete bezigheid, maar met de wetenschap dat ik wellicht minder water had verbruikt dan voorgaande jaren, ging het me iets makkelijker af.

Aangezien de gemiddelde Nederlander volgens de statistieken vijftig kuub water per jaar verbruikt, zat ik met mijn drieëntwintig kuub al redelijk zuinig. Deze week viel de afrekening in de bus en ik viel werkelijk van de ene verbazing in de andere. Mijn verbruik was inderdaad minder. Vier kuub minder en daar was ik best blij mee. Diverse maatregelen hebben vruchten afgeworpen. Ik dacht dus, net als met de afrekening van de elektriciteit, wel wat terug te krijgen van mijn betaalde voorschotten van negen euro per maand. Dat is op zich al niet zoveel natuurlijk. Toch berekende ik een besparing van een dikke vijftien procent.

Reken je maar niet rijk mensen. Wanneer je bespaart op je waterverbruik levert dat bar weinig op. Een kuub water kost je grofweg negentig cent. En hoe ze het berekenen, dat weet ik niet, maar van het jaarbedrag van honderd en zes euro kreeg ik drieënzestig cent terug. Ondanks mijn zuinigheid blijft het maandbedrag hetzelfde.

Hoe komt het dan dat je voor negentien kuub dan geen negentien keer negentig cent moet betalen ? Dat komt omdat dit de prijs is voor het water alleen. Dan is het nog niet bij je binnen en heeft de staat er nog niets aan verdiend. En de gemeente.
In mijn geval zijn de leveringskosten een dikke vijftig euro per jaar. De staat pakt daar nog eens zes euro vijftig vanaf in de vorm van belasting op leidingwater en de gemeente rekent een precarioheffing van achttien euro. Daar bovenop komt nog eens zes euro BTW. Dit terwijl mijn water mij zeventien euro kostte.

Er zijn dus heel wat extra posten die bij dat water komen kijken. En percentagegewijs is dat stempel van die extra posten zo groot, dat je je kunt besparen wat je wilt, maar dit nooit gaat kunnen voelen in de portemonnee. Dus is er maar één conclusie te trekken. Als je water bespaart dan is dat beter voor het milieu. Daar moeten we het dan mee doen en op zich een nobel streven.

Maar voor al die bijkomende kosten mag je, denk ik, wel verwachten dat het water van een goede kwaliteit is. Daarover zijn inmiddels twijfels, want ook in Zeeland worden er waardes verontreiniging gemeten, die in feit niet in leidingwater thuis horen. Dit dankzij lozingen van fabrieken elders in het land. Ik lees hier al maanden over, de zogenaamde GenX-kwestie, maar daar wordt schijnbaar niets aan gedaan. De hoeveelheden zijn te gering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>