Username:

Password:

Pagina's: [1]   Omlaag
  Print  
Auteur Topic: Knien int zoer (konijn in het zuur, op zijn Limburgs)  (gelezen 2139 keer)
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.
Ingrid
Premium Member
*****
Berichten: 5592



WWW
« Gepost op: November 12, 2011, 21:13:15 »

Je maakt een marinade van:
2 in ringen gesneden uien, 1 kop azijn, een dessertlepel kruidnagels, een dessertlepel gebroken peperkorrels, een paar laurierbladen, een theelepel zout. Konijn in stukken of een stel konijnenbouten daarin en minstens 24 u koud en afgedekt wegzetten.

Konijn eruitnemen, droogdeppen met keukenrol, bruin aanbraden in hete boter.

Afblussen met de marinade, zoals die is, en een uur zachtjes laten sudderen. Op het laatst de deksel schuin zetten, saus indikken laten. Het laatste kwartier een paar plakken peperkoek bovenop leggen, dat moet oplossen en het bindt en kruidt de saus.

Konijn eruit, in alufolie verpakken en warmhouden, braadjus zeven. Ruim een halve fles rode wijn toevoegen, laten inkoken. 2-3 eetlepels suiker en 2 eetlepels stroop erdoor roeren, eventueel afbinden met sausbinder of wat maïzena.
Gelogd

Het is wat het is
zegt de liefde
Ingrid
Premium Member
*****
Berichten: 5592



WWW
« Antwoord #1 Gepost op: November 12, 2011, 21:17:07 »

En op zijn Vlaams, met pruimen en bier:

1 konijn, in stukken gesneden (ongeveer 1,3kg)
200 gr gerookte spekblokjes
7,5 dl donker bier, niet te bitter
250 gr gedroogde pruimen, ontpit en in grove stukken gesneden
4 sjalotjes, fijngehakt
2 tijmtakjes
2 laurierblaadjes
3 à 4 el bloem
4 dl gevogelte- of wildbouillon
boter
1 à 2 el bruine suiker
1 à 2 el wittewijnazijn
versgemalen zwarte peper en zeezout

De pruimen 2 à 3 uur laten weken in lauw water, Armagnac of Hasseltse jenever.
Het konijn goed kruiden aan alle kanten met peper en zout.
De stukken konijn in wat boter aan alle kanten aanbakken in een braadpan met dikke bodem.
Uit de pan halen en de spekblokjes licht krokant bakken en de sjalotjes glazig fruiten.
Het konijn weer in de pan doen, bestrooien met bloem en de pot opschudden of oproeren, zodat de bloem zich mengt en er geen klontertjes ontstaan.
Voeg tijm en laurier toe en blus met het bier, aanbaksel goed los roeren
Pan verder opvullen met bouillon tot het konijn net onder staat.
Laten opkoken en daarna op een zeer zeer zacht vuurtje, met deksel op de pan, gedurende 1¼ à 1¾ uur laten sudderen (het vlees is gaar als het gemakkelijk loskomt van het been).
Takje tijm en laurierblaadjes verwijderen
De saus eventueel verder inkoken of binden met sausbinder (gebruik het weekvocht van de pruimen): eerst konijn verwijderen met een vleestang en warm houden, saus inkoken/binden en konijn terug toevoegen.
De saus op smaak brengen met suiker, azijn, peper en zout.
Giet de pruimen af in een vergiet, laat uitlekken en voeg ze toe aan het konijn. Laat nog 5 minuten meesudderen.
Gelogd

Het is wat het is
zegt de liefde
Pagina's: [1]   Omhoog
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
MindPhasing - The Forum modified by Ron Meuldijk

Pagina opgebouwd in 0.039 seconden met 20 queries.